Megfelelő kézmosás: lépésről lépésre történő útmutató

A kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a baktériumok és a vírusos betegségek terjedésének megakadályozására.

A nap folyamán az emberek kezei halmoznak fel a baktériumokat és a szennyeződéseket, amikor érintik a tárgyakat és más embereket. Az egyének ezután átvihetik ezeket az anyagokat másoknak, vagy megfertőzhetik magukat, amikor megérintik az arcukat.

A rendszeres kézmosás korlátozhatja a mikrobák, például baktériumok és vírusok átadását. Sok ember azonban nem mossa meg megfelelően vagy elég hosszú ideig, hogy megszabaduljon a baktériumoktól.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogyan kell helyesen mosni, és miért olyan fontos.

vizuális diagram

lépésről-lépcső-útmutató

A kézmosáshoz kövesse a fenti ábra egyszerű lépéseit. A kézmosás mélyebb útmutatójához kövesse ezeket a lépéseket:

 1. Nedvesítse meg a kezét rengeteg tiszta vízzel.
 2. Fedje le a kezed összes felületét szappanban.
 3. Dörzsölje össze a tenyerét, hogy habot képezzen.
 4. Dörzsölje az egyik kéz tenyerét a másik kezének hátuljára, ügyelve arra, hogy az ujjainak között tisztítsa meg. Ismételje meg a másik kezével.
 5. Dörzsölje újra a tenyerét, és tisztítsa meg újra az ujjak között.
 6. Dörzsölje az ujjainak hátulját az ellenkező tenyérhez, és az ujjait összekapcsolja, miközben ezt csinálja.
 7. Fogja meg az egyik kezét a másik kezével, és forgassa el a zárt kezét a hüvelykujj körül. Ismételje meg a másik hüvelykujjával és a kezével.
 8. Dörzsölje az egyik kéz ujjainak tippeit a másik kéz tenyerére. Ismételje meg a másik kezével.
 9. Ha tiszta körömkefe áll rendelkezésre, óvatosan súrolja meg a körmök alatt.
 10. Öblítse le a kezeket tiszta, folyó víz alatt.
 11. Ideális esetben alaposan szárítsa meg őket eldobható törülközővel. Alternatív megoldásként hagyja, hogy megszáradjanak.
 12. Használja a törülközőt (ha van ilyen) a csap kikapcsolásához, majd ártalmatlanításához.

Tippek

A következő tippek megkönnyíthetik és hatékonyabbak lehetnek a kézmosáshoz:

A kezét rendszeresen mossák a nap folyamán

Jó ötlet a kezét a nap folyamán többször mosni. A kezek mosásához szükséges kulcsfontosságú idők a következők:

 • Ha láthatóan piszkosak
 • Az étel elkészítése előtt és után
 • étkezés előtt
 • A WC használata után
 • A pelenka cseréje után
 • Miután segített egy gyermeknek, aki a bili vagy a WC -t használt,
 • A kontaktlencsék behelyezése vagy eltávolítása előtt
 • Mielőtt megérinti az arcot
 • A sebek kezelése előtt és után
 • köhögés, tüsszentés vagy az orr fújása után
 • Valaki gondozása előtt és után. aki beteg
 • Miután megérintette az állatokat, vagy az ételeiket vagy a hulladékot
 • A szemét kezelése után

Mosson legalább 20 másodpercig

A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központjai (CDC) azt javasolják, hogy legalább 20 másodpercig súrolják a kezét. Időzítő hiányában azt javasolják, hogy mosás közben kétszer énekeljék a „Boldog születésnapot” dalt.

Használjon bármilyen hőmérsékleti vizet

A kutatások azt mutatják, hogy a különböző hőmérsékleti vizeknek nincs szignifikánsan eltérő hatása a kézmosást eltávolító baktériumok számára. Az alapos mosási technika eltávolítja a baktériumokat.

A meleg víz kellemesebb lehet, mint a hideg víz, különösen, ha 20 másodpercig kezet mosnak.

használjon bármilyen típusú szappant

A sima szappan és a víz nagyon hatékonyan eltávolítja a mikrobákat a bőrből. Nem számít, milyen szappant használ.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) szerint nincs elegendő bizonyíték annak igazolására, hogy a vény nélkül kapható antibakteriális szappanok jobban megölik a mikrobákat, mint a szokásos szappanok.

Ösztönözze a gyermekeket, hogy mossák meg a kezüket

Fontos, hogy a gyerekek rendszeresen mossák a kezüket, különösen a szabadban történő játék után, a háziállatok megérintése, a WC használatával és más kulcsfontosságú időkben.

A felnőtteknek meg kell mutatniuk a gyerekeknek, hogyan kell helyesen mosni, és ösztönözni őket, hogy kétszer énekeljenek a „Boldog születésnapot”, hogy megfelelő ideig megtisztítsák a kezüket.

Vigyázzon a kezek szárításakor

A mikrobák könnyebben a nedves kezekbe és a nedves kezekbe kerülnek, így az egyéneknek mindig meg kell szárítaniuk a kezüket, miután mosnak.

Hogyan számít az ember a kezét is. A kutatások azt mutatják, hogy a forró levegő kézi szárítók és a szövethenger -törölközők kevésbé higiénikusak, mint az eldobható papírtörülközők. A

hőlegű kézi szárítók például a részecskék és a mikroorganizmusok eloszlatását okozhatják a levegőbe. Ezek a mikroorganizmusok ezután szennyezik a környezetet.

Az eldobható papírtörülközők alternatívájaként az egyén olyan száraz kézi törülközőt használhat, amelyet rendszeresen moshatnak 140OF -nál. Az egyéneknek nem szabad megosztaniuk ezt a törülközőt másokkal.

Háborítsa meg a száraz bőrt kézkrémmel

Ha a gyakori mosás száraz vagy repedt bőrt okoz, hasznos lehet a nap folyamán hidratáló kézkrém vagy krém használata.

A repedt bőr lehetővé teszi a mikrobák számára, hogy a testbe a felületen keresztül könnyebben betörnek.

Ha száraz, csapdába esik vagy fájdalmas bőr tartós problémává válik, ez azt jelezheti, hogy az egyén túlmosja a kezét. Meg kell vitatniuk minden olyan aggodalmat, amelyet egy orvossal felmerülnek.

Használjon kézi fertőtlenítőt, ha a szappan és a víz nem érhető el

A szappannal és a vízzel történő mosás közben a legjobb módja a baktériumok és a vírusok eltávolításának a bőrből, ez a két dolog nem mindig áll rendelkezésre könnyen elérhető –

Ezekben az időkben egy alkohol-alapú kézi fertőtlenítőszer, amely legalább 60% alkoholt tartalmaz, elfogadható alternatíva.

Kézi fertőtlenítő használata:

 1. Az ajánlott gél mennyiségét az egyik kéz tenyérjére alkalmazza.
 2. Fedje le a kéz és az ujjak minden felületét.
 3. Dörzsölje össze a kezét kb. 20 másodpercig.

Vegye figyelembe, hogy a kézi fertőtlenítők nem ölnek meg minden típusú mikrobát, és nem távolítják el a látható szennyeződéseket, zsírokat és vegyi anyagokat a bőrből.

FDA értesítés

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) bejelentette, hogy a metanol esetleges jelenléte miatt több kézi fertőtlenítőt hívnak fel.

A metanol olyan mérgező alkohol, amelynek káros hatása lehet, például émelygés, hányás vagy fejfájás, ha jelentős mennyiségű mennyiséget használnak a bőrön. Súlyosabb hatások, például vakság, rohamok vagy az idegrendszer károsodása, ha metanol lenyel. A metanolt tartalmazó kézi fertőtlenítőt, akár véletlenül, akár szándékosan, halálos lehet. Lásd itt a biztonságos kézi fertőtlenítők észleléséről további információt.

Ha vásárolt bármilyen metanolt tartalmazó kézi fertőtlenítőt, akkor azonnal abba kell hagynia. Helyezze vissza a boltba, ahol megvásárolta, ha lehetséges. Ha a használatának káros hatásait tapasztalta, akkor hívja az egészségügyi szolgáltatót. Ha a tünetei életveszélyesek, azonnal hívja a sürgősségi orvosi szolgáltatásokat.

Különböző típusú kézmosás

Különböző típusú kézmosás létezik, beleértve:

rutin, vagy társadalmi

ilyen típusú ilyen típusú A kézmosás magában foglalja a szappan és a víz használatát. Az emberek ezt a típust hajtják végre, hogy eltávolítsák a látható szennyeződést, a WC használata után, az étel elkészítése előtt és más esetekben. Általában néhány másodpercig tart.

antiszeptikus

Ez a kézmosás típusú vizet és antimikrobiális szappant használ. Eltávolítja vagy elpusztítja a mikrobákat a bőrön.

Az egészségügyi szakemberek ezt a módszert használhatják, mielőtt megérintették a magas kockázatú beteget, vagy miután kapcsolatba lépnek egy fertőzéssel rendelkező személyrel.

Surgical

Az orvosok ezt a kézmosást végzik, a vizet és az antiszeptikus szappant bevonva az összes műtéti eljárás előtt. Legalább 2 percig tart.

Miért mossa meg a kezet?

Megfelelő kézmosás szükséges a következők kockázatának csökkentéséhez:

 • A szennyeződések és a mikrobák átvitele a felületekre és más emberekre
 • coronavírus (Covid-19)
 • Vírusos fertőzések, amelyek hasmenést okoznak, beleértve a norovírust,
 • Szemfertőzések
 • Superbugs, mint például az MRSA

Összegzés

A megfelelő kézmosás megakadályozhatja a betegség és a fertőzés terjedését. Ez egy egyszerű, mégis hatékony technika, amelyet bárki használhat.

A kezek megfelelő mosásához, szappan és víz használata, és az ujjak és a kezek minden felületét legalább 20 másodpercig dörzsölje. Alaposan szárítsa meg a kezét eldobható vagy tiszta törülközőn, vagy hagyja, hogy megszáradjon a levegőben.

 • Közegészségügy
 • influenza/hideg/sars
 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

Az orvosi hírek ma szigorúan vannak szigorúan Az iránymutatások beszerzési és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

SHARE THE POST

Share on facebook
Facebook