Το σωστό πλύσιμο χεριών: Οδηγός βήμα προς βήμα

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηριακών και ιικών ασθενειών.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα χέρια των ανθρώπων συσσωρεύουν μικρόβια και βρωμιά καθώς αγγίζουν αντικείμενα και άλλους ανθρώπους. Τα άτομα μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν αυτές τις ουσίες σε άλλους ή να μολύνουν τον εαυτό τους όταν αγγίζουν το πρόσωπό τους.

Το κανονικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να περιορίσει τη μεταφορά των μικροβίων, όπως τα βακτήρια και τους ιούς. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους σωστά ή για αρκετό καιρό για να απαλλαγούν από τα μικρόβια.

Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε πώς να πλύνετε σωστά τα χέρια και γιατί είναι τόσο σημαντικό.

οπτικό διάγραμμα

Οδηγός βήμα-βήμα

Για να πλύνετε τα χέρια, ακολουθήστε τα απλά βήματα στο παραπάνω διάγραμμα. Για έναν πιο εμπεριστατωμένο οδηγό για το πλύσιμο των χεριών, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Βρέξτε τα χέρια σας με άφθονο καθαρό νερό.
 • Καλύψτε όλες τις επιφάνειες των χεριών σας με σαπούνι.
 • Τρίψτε τις παλάμες μαζί για να σχηματίσουν ένα αφρό.
 • Τρίψτε την παλάμη του ενός χεριού πάνω από το πίσω μέρος του άλλου πλευράς, φροντίζοντας να καθαρίσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι.
 • Τρίψτε ξανά τις παλάμες και καθαρίστε ξανά ανάμεσα στα δάχτυλα.
 • Τρίψτε τις πλάτες των δακτύλων ενάντια στην αντίθετη παλάμη, αλληλοσυνδέοντας τα δάχτυλα όπως το κάνετε αυτό.
 • Πιάστε τον αντίχειρα του ενός χεριού με το άλλο χέρι και περιστρέψτε το κλειστό χέρι γύρω από τον αντίχειρα για να το καθαρίσετε. Επαναλάβετε με τον άλλο αντίχειρα και το χέρι.
 • Τρίψτε τις άκρες των δακτύλων του ενός χεριού στην παλάμη του άλλου χεριού. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι.
 • Εάν είναι διαθέσιμη μια καθαρή βούρτσα νυχιών, τρίψτε απαλά κάτω από τα νύχια.
 • Ξεπλύνετε τα χέρια κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
 • Στεγνώστε καλά, ιδανικά, με μια πετσέτα μίας χρήσης. Εναλλακτικά, επιτρέψτε τους να στεγνώσουν αέρα.
 • Χρησιμοποιήστε την πετσέτα (αν έχετε ένα) για να απενεργοποιήσετε τη βρύση και στη συνέχεια να το απορρίψετε.
 • Συμβουλές

  Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να κάνουν το πλύσιμο των χεριών ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό:

  Πλύνετε τα χέρια τακτικά όλη την ημέρα

  Είναι καλή ιδέα να πλύνετε τα χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι βασικοί χρόνοι για να πλύνετε τα χέρια περιλαμβάνουν:

  • Όταν είναι ορατά βρώμικα
  • Πριν και μετά την προετοιμασία των τροφίμων
  • πριν τρώτε
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  • μετά την αλλαγή μιας πάνας
  • αφού βοηθούσε ένα παιδί που έχει χρησιμοποιήσει το γλάστρες ή την τουαλέτα
  • πριν από την εισαγωγή ή την αφαίρεση των φακών επαφής
  • Πριν αγγίξετε το πρόσωπο
  • Πριν και μετά τη θεραπεία των τραυμάτων
  • μετά από βήχα, φτάρνισμα ή φυσώντας τη μύτη
  • πριν και μετά τη φροντίδα κάποιου ο οποίος είναι άρρωστος
  • Αφού αγγίξετε ένα ζώο ή τα τρόφιμα ή τα απόβλητά τους
  • μετά το χειρισμό σκουπιδιών

  πλύνετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

  Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Κέντρων (CDC) συνιστούν το τρίψιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ελλείψει ενός χρονοδιακόπτη, προτείνουν να τραγουδούν το τραγούδι “Happy Birthday” δύο φορές κατά το πλύσιμο.

  Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε νερό θερμοκρασίας

  Η έρευνα δείχνει ότι διαφορετικά νερά θερμοκρασίας δεν έχουν σημαντικά διαφορετική επίδραση στον αριθμό των βακτηρίων που αφαιρεί το πλύσιμο των χεριών. Η διεξοδική τεχνική πλύσης είναι αυτό που αφαιρεί τα βακτήρια.

  Ωστόσο, το ζεστό νερό μπορεί να είναι πιο ευχάριστο από το κρύο νερό, ειδικά όταν πλένει τα χέρια για 20 δευτερόλεπτα.

  Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε είδος σαπουνιού

  Το απλό σαπούνι και το νερό είναι πολύ αποτελεσματικοί στην αφαίρεση των μικροβίων από το δέρμα. Δεν έχει σημασία τι είδους σαπούνι χρησιμοποιεί ένα άτομο.

  Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι καλύτερα στη θανάτωση των μικροβίων από τα κανονικά σαπούνια.

  ενθαρρύνουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους

  Είναι σημαντικό τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους τακτικά, ειδικά μετά από να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, να αγγίζουν τα κατοικίδια ζώα, χρησιμοποιώντας την τουαλέτα και σε άλλες βασικές στιγμές.

  Οι ενήλικες θα πρέπει να δείχνουν στα παιδιά πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και να τους ενθαρρύνουν να τραγουδήσουν δύο φορές “χρόνια πολλά για να εξασφαλίσουν ότι καθαρίζουν τα χέρια τους για επαρκή χρονικό διάστημα.

  Φροντίστε όταν στεγνώστε τα χέρια

  Τα μικρόβια μεταφέρονται πιο εύκολα προς και από τα υγρά χέρια, έτσι τα άτομα πρέπει πάντα να στεγνώσουν τα χέρια τους αφού τα πλένουν.

  Πώς ένα άτομο στεγνώνει τα χέρια του. Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο οι στεγνωτήρες χεριών ζεστού αέρα όσο και οι πετσέτες κυλίνδρων υφασμάτων είναι λιγότερο υγιεινές από τις πετσέτες χαρτιού μίας χρήσης.

  στεγνωτήρια χεριών ζεστού αέρα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει διασκορπισμένα σωματίδια και μικροοργανισμούς στον αέρα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί στη συνέχεια μολύνουν το περιβάλλον.

  Ως εναλλακτική λύση σε πετσέτες χαρτιού μίας χρήσης, ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ξηρή πετσέτα χεριών που πλένουν τακτικά στο 140OF. Τα άτομα δεν πρέπει να μοιράζονται αυτήν την πετσέτα με άλλους.

  Καταπολέμηση ξηρού δέρματος με κρέμα χεριών

  Εάν το συχνό πλύσιμο προκαλεί ξηρό ή ραγισμένο δέρμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα χεριών ή λοσιόν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  Το ραγισμένο δέρμα επιτρέπει στα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα μέσω της επιφάνειας που σπάει πιο εύκολα.

  Εάν στεγνώσει, σκασμένο ή οδυνηρό δέρμα γίνεται ένα επίμονο πρόβλημα, μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα άτομο είναι πάνω από το πλύσιμο των χεριών του. Θα πρέπει να συζητήσουν τυχόν ανησυχίες που έχουν με έναν γιατρό.

  Χρησιμοποιήστε το απολυμαντικό χεριών Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα

  Ενώ το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τα βακτήρια και τους ιούς από το δέρμα, αυτά τα δύο πράγματα δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα .

  Σε αυτές τις στιγμές, ένας απολυμαντικός με το αλκοόλ που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.

  Για να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό χεριών:

 • Καλύψτε όλες τις επιφάνειες των χεριών και των δακτύλων.
 • Τρίψτε τα χέρια μαζί για περίπου 20 δευτερόλεπτα.
 • Σημειώστε ότι τα απολυμαντικά χέρια δεν σκοτώνουν όλους τους τύπους μικροβίων και δεν θα αφαιρέσουν ορατή βρωμιά, γράσο και χημικά από το δέρμα.

  ειδοποίηση FDA

  Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ανακλήσεις πολλών απολυμαντικών χεριών λόγω της πιθανής παρουσίας μεθανόλης.

  Η μεθανόλη είναι ένα τοξικό αλκοόλ που μπορεί να έχει δυσμενείς επιδράσεις, όπως ναυτία, έμετος ή πονοκέφαλος, όταν χρησιμοποιείται σημαντική ποσότητα στο δέρμα. Οι πιο σοβαρές επιδράσεις, όπως η τύφλωση, οι επιληπτικές κρίσεις ή η βλάβη του νευρικού συστήματος, μπορεί να συμβούν εάν η μεθανόλη απορροφάται. Η κατανάλωση απολυμαντικού χεριού που περιέχει μεθανόλη, είτε τυχαία είτε σκόπιμα, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού ασφαλών απολυμαντικών χεριών.

  Εάν αγοράσατε οποιοδήποτε απολυμαντικό χεριών που περιέχει μεθανόλη, θα πρέπει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε αμέσως. Επιστρέψτε το στο κατάστημα όπου το αγοράσατε, ει δυνατόν. Εάν έχετε βιώσει οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις από τη χρήση του, θα πρέπει να καλέσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Εάν τα συμπτώματά σας είναι απειλητικά για τη ζωή, καλέστε αμέσως τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

  Διαφορετικοί τύποι πλύσης χεριών

  Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πλύσης χεριών, όπως:

  ρουτίνα ή κοινωνική

  Αυτός ο τύπος Το πλύσιμο των χεριών περιλαμβάνει τη χρήση σαπουνιού και νερού. Οι άνθρωποι εκτελούν αυτόν τον τύπο για να αφαιρέσουν την ορατή βρωμιά, αφού χρησιμοποιούν την τουαλέτα, πριν από την προετοιμασία των τροφίμων, και άλλες φορές. Συνήθως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.

  Αντισεπτικό

  Αυτός ο τύπος πλύσης χεριών χρησιμοποιεί νερό και αντιμικροβιακό σαπούνι. Αφαιρεί ή καταστρέφει τα μικρόβια στο δέρμα.

  Οι ιατρικοί επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο πριν αγγίξουν έναν ασθενή υψηλού κινδύνου ή μετά από επαφή με ένα άτομο με λοίμωξη.

  Χειρουργική

  Οι ιατρικοί επαγγελματίες εκτελούν αυτό το πλύσιμο των χεριών, που περιλαμβάνουν νερό και αντισηπτικό σαπούνι, πριν από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις. Διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά.

  Γιατί να πλύνετε τα χέρια;

  Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο για τη μείωση του κινδύνου:

  • Μεταφέροντας βρωμιά και μικρόβια σε επιφάνειες και άλλα άτομα
  • Coronavirus (covid-19)
  • ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν διάρροια, συμπεριλαμβανομένου του norovirus
  • Μολύνσεις των ματιών
  • Superbugs, όπως το MRSA

  Περίληψη

  Η σωστή πλύση χεριών μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας και της λοίμωξης. Είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας.

  Για να πλύνετε σωστά τα χέρια, να χρησιμοποιήσετε σαπούνι και νερό και τρίψτε κάθε επιφάνεια των δακτύλων και των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στεγνώστε καλά τα χέρια σε μια διαθέσιμη ή καθαρή πετσέτα ή αφήστε να στεγνώσει στον αέρα.

  • Δημόσια Υγεία
  • Γρίπη/κρύο/sars
  • μολυσματικές ασθένειες/βακτήρια/ιούς

  Ιατρικά νέα έχουν σήμερα αυστηρά Προμήθειες κατευθυντήριες γραμμές και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

  SHARE THE POST

  Share on facebook
  Facebook