Mit kell tudni az atópiás keratoconjunctivitisről

atópiás keratoconjunctivitis (AKC) ritka, de súlyos szembetegség. Az AKC különféle tüneteket okozhat, ideértve a fény iránti érzékenységet, a viszketést és az égő szemeket, valamint az elmosódott quick fit ára fedezze fel ezt az információt itt látást.

AKC tünetek leggyakrabban akkor kezdődnek, amikor egy személy késő tizenéves vagy a 20 -as évek elején van. A betegség csúcs előfordulási gyakorisága 30 és 50 év között fordul elő.

Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk az AKC -t, beleértve annak tüneteit, okait, kockázati tényezőit, diagnosztizálását és kezelését. Megvizsgáljuk az ilyen állapotú emberek kilátásait is.

Mi az AKC?

AKC az atópia nevű állapot eredménye. Az atópia az allergiás betegségek kialakulásának genetikai tendenciájának neve. A

atópia gyakran az immunrendszert a szokásos allergénekre adott válaszként a normálnál magasabb antitestek előállításához vezet.

AKC -vel rendelkező embereknél a test rendellenes allergiás válasza gyulladás következik be a szemhéj bélésén és a szem felületén.

Ez a gyulladás olyan tünetek tartományát okoz, amelyek befolyásolják a szemhéjakat és a szemet.

tünetek

Az AKC jellegzetes tünete a szemhéjak vastag és ropogós és fejlődő repedések.

Az AKC -vel rendelkező személyek egy vagy több ilyen tünetből is tapasztalhatják:

 • Megnövekedett érzékenység a fény iránt
 • Viszkető szemek
 • A szemekben égés
 • fokozott könnycsepp
 • elszíneződött és megkeményedett szemhéjak
 • Homályos látás
 • Fehér kisülés a szemből

A szemmel összefüggő tünetek kialakulása néhány évvel azután fordulhat elő, hogy a személy atópiát fejlődött ki.

Az ember gyakran egész évben tüneteket tapasztal, ám télen súlyosbodhatnak.

okok

AKC egy genetikai állapot, amely az atópia eredménye. A

atópia miatt a test túlzott számú antitest termel az allergénre adott válaszként.

Ez a szemhéjakban és a szem felületén történő gyulladáshoz vezet, ami az AKC tüneteit okozza.

Kockázati tényezők

Számos tényező növeli az ember esélyét az AKC kialakulására.

Ennek a betegségnek a kockázati tényezői a következők:

 • Az asztma vagy az atópiás dermatitisz személyes története, az ekcéma általános formája
 • A családi anamnézis Atópos betegségek
 • Staphylococcus fedél margin betegség

Bizonyos allergének súlyosbíthatják az AKC tüneteit.

Diagnózis

Az orvos gyakran megkezdi az AKC diagnosztizálását, ha megkérdezi a személy kórtörténetét. Bizonyítékokat fognak keresni arra, hogy az embernek asztmája vagy atópiás dermatitise van, amelyek mindegyike növeli az ember kockázatát az AKC kialakulásának.

Az orvos megkérdezheti az ember családtörténetét. Az atópiás betegségek története a családban szintén növelheti az egyén AKC kockázatát.

A folyamat következő szakasza magában foglalja a személyt a tünetekről, valamint a szemük és a szemhéjak vizsgálatának megkérdezésével.

Mivel az AKC tünetei hasonlóak az egyéb állapotokhoz, az orvosok néha eltérő diagnózist végezhetnek a tünetek okának meghatározására.

Az AKC esetében könnyű összetéveszteni a következőket:

 • Vernal Keratoconjunctivitis
 • Szezonális allergiás kötőhártya -gyulladás
 • Óriás papilláris kötőhártya -gyulladás
 • Phlyctenular keratoconjunctivitis
 • Toxikus kötőhártya -gyulladás
 • fertőzések kötőhártya -gyulladás
 • Szóbeli rosacea

részben részben részben A differenciáldiagnózis közül az orvos kötőhártya -biopsziát végezhet. Ez az eljárás magában foglalja egy kis darab gyulladt szövet eltávolítását. A technikusok ezt követően kipróbálják ezt a szövetet egy laboratóriumban a gyulladás okának meghatározása érdekében.

AKC nehéz lehet diagnosztizálni. Fontos a helyes diagnózis megszerzése, mivel ez elősegítheti a szaruhártya bevonását, ami tartós vizuális fogyatékossághoz vezethet, ha a személy nem kap megfelelő kezelést.

Kezelés

A kezelések rendelkezésre állnak az embereknek az AKC tüneteinek ellenőrzésében.

Az orvos antihisztaminok és hízósejt -stabilizátorok kombinációját írhatja elő, amelyeket az ember szájon át vagy aktuális krém vagy kenőcs formájában vehet fel.

Súlyosabb AKC esetekben az embernek agresszívebb kezelést igényelhet helyi vagy szisztémás immunszuppresszív gyógyszerekkel, például szteroidokkal, takrolimussal vagy ciklosporinnal.

Az AKC -vel rendelkező személyek a karcolás és a dörzsölés miatt a sérült szemnek is fennállhatnak. Ennek oka az, hogy a szemük érzékenyebb az érintésre.

A szemész azt tanácsolhatja az embernek, hogy viseljen pamutkesztyűt éjjel, hogy megakadályozzák őket, hogy ne akaratlanul károsodjanak a szemük felületére.

Az optalmológus azt is javasolhatja, hogy hideg kompressziókat és sós öntözést használjon az ember könnyeinek megemelt pH -jának csökkentésére, hogy megakadályozzák a szem károsodását.

Outlook

Az AKC tünetei általában akkor kezdődnek meg, mielőtt egy személy eléri a 20 -as évek végét, és fennmaradhat az ember életének negyedik vagy ötödik évtizedében.

A kezelések szabályozhatják a tüneteket és megakadályozhatják a szem további károsodását. A helyes kezeléssel az embernek nem lehet tünetei, és javulhat életminőségükben. Az ember a tüneteit is kezelheti, ha elkerüli az ismert allergénekkel való érintkezést, amely súlyosbítja az AKC tüneteit.

Ha egy személy nem kap megfelelő kezelést, akkor a szaruhártya részvétele az egyik vagy mindkét szemben kialakulhat, ami látásvesztést okozhat.

Összegzés

AKC egy ritka autoimmun betegség, amely befolyásolja a szemet és a szemhéjat. Általában akkor jelenik meg, amikor egy ember késő tizenéves vagy a 20 -as évek elején van.

Ha valaki AKC -vel rendelkezik, akkor a testük nagyszámú antitestet termel az allergén leküzdésére, ami a szemhéjakban és a szemben gyulladás következménye. Ez a gyulladás felelős a betegség tüneteiért, amelyek magukban foglalják a fényre, viszkető szemre, a szembe égetést és az elmosódott látást.

Egy személy kezelheti az AKC tüneteit orális vagy aktuális antihisztaminok és hízósejt -stabilizátorok kombinációjával. Nagyon súlyos esetekben az embernek agresszívebb kezelést igényelhet, például aktuális vagy szisztémás immunszuppresszív gyógyszereket.

A helyes kezeléssel egy személy képes kezelni a tüneteit, és egyáltalán nem tapasztalhatják meg a tüneteket.

A kezelés hiánya azonban a tünetek súlyosbodását okozhatja, és veszélyeztetheti az embert a látás elvesztésének.

 • Száraz szem
 • atópiás dermatitis/ekcéma
 • Szem egészség/vakság
 • Immunrendszer/oltások

Medical News A mai napig szigorú beszerzési iránymutatások vannak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

SHARE THE POST

Share on facebook
Facebook