Si të njohim dhe të merren me një ndezje të një Crohn

Sëmundja e Crohn është një lloj sëmundjeje inflamatore e zorrëve (IBD) që mund të shkaktojë një sërë simptomash. Stresi, disa ushqime dhe ilaçe të caktuara mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë flakët. Një person që përjeton një ndezje mund të pyesë mjekun e tyre për opsionet e trajtimit.

Simptomat që përjeton një person do të varen nga ashpërsia e gjendjes së tyre dhe cilën zonë të traktit të zorrëve ndikon. Sidoqoftë, ndezjet në mënyrë tipike përfshijnë një përzierje të simptomave gastrointestinale, të tilla si diarre, dhe simptoma të tjera, të tilla si ethet hondrostrong si punon dhe dhimbjet e nyjeve.

Ky artikull eksploron shkaqet, simptomat, trajtimin, kohëzgjatjen dhe parandalimin e ndezjes së një Crohn.

Sëmundja e Crohn përfshin inflamacionin e traktit tretës. Mund të ndikojë në çdo pjesë të traktit, por më së shpeshti ndikon në zonën e zorrëve të vogla që i paraprin menjëherë zorrës së trashë.

Instituti Kombëtar i Diabetit dhe Sëmundjeve të Tretjes dhe Veshkave (NIDDK) shprehet se megjithëse ekspertët nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë shkakton sëmundjen e Crohn, ata dyshojnë se faktorë të ndryshëm mund të luajnë një rol. Këto përfshijnë:

 • Reagimi autoimun: Në këtë përgjigje, sistemi imunitar i një personi sulmon qelizat e shëndetshme. Dëmtimi shkakton inflamacion, gjë që çon në simptoma të sëmundjes.
 • Gjenet: Studimet tregojnë se të kesh një anëtar të ngushtë të familjes me sëmundjen e Crohn rrit rrezikun e një individi për ta zhvilluar atë.
 • Pirja e duhanit: Pirja e duhanit mund të dyfishojë mundësinë e zhvillimit të sëmundjes së Crohn.
 • Dieta e lartë me yndyrë: Kjo mund të rrisë pak rrezikun.
 • Droga të caktuara: Disa ilaçe-përfshirë antibiotikët, pilulat e kontrollit të lindjes dhe ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs)-mund të rrisin pak rrezikun.
 • /li>

 • Dhimbje dhe ngërç në bark
 • Diarre

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

 • ethe
 • dhimbje ose dhimbje të nyjeve
 • gunga të tenderit nën lëkurë
 • skuqje të syrit ose dhimbje
 • Humbja e oreksit ose nauze

çfarë ndjehet një ndezje si

Sëmundja e Crohn është kronike, që do të thotë se është një gjendje afatgjatë.

Njerëzit me përvojë të sëmundjes së Crohn, gjatë së cilës simptomat e gjendjes janë aktive. Në këto periudha, një person ka të ngjarë të ketë simptoma të ndryshme nga lista e mësipërme.

Midis flakërimeve, njerëzit me Crohn kanë periudha të faljes, gjatë së cilës ata nuk kanë ndonjë simptomë.

kohëzgjatja

Kohëzgjatjet e ndezjeve mund të ndryshojnë nga disa ditë në javë ose muaj.

isshtë e dobishme që një person të mbajë një rekord të kohëzgjatjes së ndezjeve të tyre dhe simptomave që ata përjetojnë. Crohn & amp; Fondacioni Colitis (CCF) siguron këtë gjurmues të simptomave që dikush mund të plotësojë dhe të ndajë me mjekun e tyre.

Trajtimet

Qëllimi i trajtimit është parandalimi i ndezjes dhe mbajtja e një personi në falje.

Mundësi të ndryshme të trajtimit janë në dispozicion, përfshirë ilaçet, pushimin e zorrëve dhe operacionin.

Ilaçet

Megjithëse ilaçet nuk i kurojnë Crohn, ato mund të ofrojnë lehtësim të simptomave. Opsionet e trajtimit mjekësor për njerëzit me Crohn përfshijnë:

 • Aminosalicylates: Aminosalicylates ndihmojnë në kontrollin e inflamacionit, por ato mund të shkaktojnë efekte anësore, të tilla si diarre, të vjella dhe urth. Shembuj përfshijnë balsalazide dhe mesalaminë.
 • Kortikosteroidet: Mjekët mund të përshkruajnë kortikosteroide për njerëzit me simptoma të moderuara deri më të rënda. Ato zvogëlojnë inflamacionin dhe ulin aktivitetin e sistemit imunitar, por efektet anësore të mundshme përfshijnë shtimin e peshës, presionin e lartë të gjakut dhe sheqerin e lartë në gjak. Shembuj të kortikosteroideve përfshijnë hidrocortizon dhe prednizon.
 • Imunomoduluesit: Mjekët mund të përshkruajnë imunomodulatorë për individët që nuk u përgjigjen trajtimeve të tjera. Këto ilaçe ulin aktivitetin e sistemit imunitar, i cili zvogëlon inflamacionin në traktin e zorrëve. Efektet anësore të mundshme përfshijnë inflamacionin e pankreasit dhe një numër të ulët të qelizave të bardha të gjakut, gjë që rrit rrezikun e infeksioneve. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë 6-mercaptopurine dhe ciklosporinë.
 • Terapitë biologjike: Terapitë biologjike neutralizojnë proteina të caktuara, gjë që rezulton në ulje të inflamacionit në traktin e zorrëve. Shembuj përfshijnë faktorët e nekrozës antitumor, të tilla si certolizumab, dhe ilaçe anti-interval-12, të tilla si Ustekinumab.
 • Ilaçet e tjera: Mjekët ndonjëherë mund të përshkruajnë ilaçe për të trajtuar simptoma specifike ose për të zvogëluar komplikimet. Për shembull, ata mund të rekomandojnë antibiotikë për infeksione, acetaminofen për dhimbje të butë dhe loperamide për të ngadalësuar diarre të rëndë.
 • pushimi i zorrëve përfshin konsumimin e lëngjeve të caktuara që përmbajnë lëndë ushqyese ndërsa përmbahen nga ngrënia e ndonjë gjëje. Mjekët mund të rekomandojnë që disa njerëz të marrin lëngje përmes një tubi ushqyes ose tub intravenoz në vend se t’i pinë ato.

  Kirurgjia

  Përveç ilaçeve dhe pushimit të zorrëve, shumë individë kanë nevojë për operacion për të zvogëluar simptomat e sëmundjes dhe për të trajtuar komplikimet. NIDDK vëren se mjekët mund të këshillojnë operacionin për sa vijon:

 • Pengesa e zorrëve: Ky term përshkruan një bllokim në zorrën e vogël ose të madhe.
 • Fistula: Një fistula është një ulçerë që zhvillohet në murin e brendshëm të zorrëve dhe rritet për të formuar një tunel.
 • Gjakderdhja e kërcënimit të jetës: Një person me gjakderdhje të vazhdueshme që trajtimi jonurgjik nuk mund të ndalojë do të ketë nevojë për operacion.
 • Kolektomia subtotale: Kjo procedurë përfshin heqjen e një pjese të zorrëve të mëdha.
 • Proctocolektomia dhe ileostomia: Një kirurg do të heqë tërë zorrën e trashë dhe rektumin.

Ata duhet ta bëjnë këtë në shenjën e parë të një ndezje sepse një mjek:

 • Mund të përpiqet të identifikojë këmbëzën
 • mund të përshkruajë ilaçe për të lehtësuar simptomat
 • duhet të dijë nëse një trajtim aktual nuk po funksionon

Përveç kësaj, njerëzit me sëmundjen e Crohn duhet ta shohin mjekun e tyre çdo 6 muaj gjatë periudhave të faljes.

Parandalimi

CCF shprehet se megjithëse një person nuk mund të parandalojë plotësisht flakët, këto masa mund të ndihmojnë:

 • Pas udhëzimeve të mjekut për procedurat dhe testet
 • Duke marrë parasysh marrjen e një shtese të vitaminës dhe mineraleve, pasi të këshilloheni së pari një mjek
 • mbajtjen e një rekordi të çdo simptoma midis emërimeve të mjekut
 • marrjen e ushtrimeve të rregullta
 • Praktikimi i teknikave të menaxhimit të stresit
 • Largimi i duhanit, nëse një duhanpirës
 • Pirja e alkoolit vetëm në moderim

Dieta

Përveç miratimit të masave të mësipërme, ngrënia e një diete të ekuilibruar mirë mund të ndihmojë në parandalimin e mangësive ushqyese që mund të shkaktojë sëmundja e Crohn.

Shumica e njerëzve do të përfitojnë nga shmangia e ushqimeve të skuqura ose të yndyrshme gjatë ndezjeve. Sidoqoftë, një person duhet të përpiqet të përcaktojë të gjitha ushqimet që i bëjnë simptomat e tyre më keq në mënyrë që ata të mund t’i shmangin ato.

Njerëzit mund të punojnë me një dietolog të regjistruar për të zhvilluar një plan të personalizuar të ngrënies.

Përmbledhje

një ndezje e një Crohn mund të zgjasë vetëm disa ditë, ose mund të vazhdojë për disa muaj. Njerëzit duhet të kontaktojnë mjekun e tyre kur vërejnë shenjat e para të një ndezje. Ilaçet dhe pushimi i zorrëve mund të ndihmojnë, dhe nëse zhvillohen simptoma të rënda ose komplikime, operacioni është një opsion.

Megjithëse nuk ka asnjë mënyrë të garantuar për të parandaluar flakët, praktika të caktuara të stilit të jetës, të tilla si ushtrimi rregullisht, mund të ndihmojnë.

 • Crohn’s/ibd
 • gastrointestinal/gastroenterologji
 • Ushqimi/dieta

SHARE THE POST

Share on facebook
Facebook