Как да идентифицираме псориазис и трихофития

и псориазис, и трихофития причиняват червени, люспести петна по кожата. Познаването на симптомите на всяко състояние може да помогне на хората да идентифицират своя обрив.

псориазис и трихофития са много различни условия. Тритофифития е гъбична инфекция, която ще изчезне с лечението. Псориазисът е хронично автоимунно състояние, което идва и върви през живота на човек.

Когато някой развие обрив, може да им е трудно да разбере какво го е причинило. Лекар може да изследва или да поръчва тестове, за да определи кое състояние имат.

В тази статия разглеждаме разликите между трихофития и псориазис и ги сравняваме с други състояния, които могат да причинят подобни обриви.

Псориазис срещу трихофития

И псориазис, и трихофития могат да причинят да се появят червени, люспести петна да се появяват навсякъде по тялото. И двете също могат да доведат до интензивен сърбеж.

Човек, който никога не е имал трихофития или е имал първия си пламък на псориазис, може да не знае кое състояние има.

псориазисът е автоимунно състояние. Той причинява червени, люспести плаки, които могат да имат сив оттенък или отлепване. По време на пламък на псориазис човек развива люспест, червен, раздразнен петна от кожата поради бързото проливане на кожата.

псориазисът не е заразен. Изследователите не са сигурни какво причинява псориазис, но има тенденция да работи в семействата. Определени фактори, като стрес или алкохол, могат да предизвикат пламък.

трихофития причинява червен, кръгъл и често люспест обрив. Тритофифифития е силно заразен, разпространява се бързо чрез контакт с друг човек, който има състоянието.

Гъбичната инфекция причинява трихофития. Въпреки името си, тя няма нищо общо с червеите.

и псориазис, и трихофития могат да се развият на подобни места. Един вид псориазис, наречен обратен псориазис, може да повлияе на областта около слабините. Когато трихофития засяга областта на слабините, той се нарича Jock сърбеж.

псориазисът често влияе на скалпа. Когато трихофития засяга скалпа, той се нарича Tinea Capitis.

Някои важни различия между псориазис и трихофития включват:

Формата на обрива

трихофития често е честотата циркуляр. Обикновено започва като обрив с ясно дефинирана граница, която изглежда, че има червей под кожата. Центърът на обрива изглежда потънал и може да бъде сив или люспест.

Докато псориазис обривите също могат да бъдат кръгли, формата е по -малко редовна и не прилича на червей.

риск от обрив риск Фактори

хората развиват трихофития, след като влязат в контакт с някой друг, който има инфекцията. Децата, всеки, който е в тесен контакт с деца, и хора, които влизат в контакт с други, например във фитнеса, е по -вероятно да получат инфекцията.

псориазисът не е заразен и може да засегне никого.

обрив растеж

псориазис плаки могат да се разпространяват, появявайки се на една област на тялото, а след това и друга.

трихофития нараства за няколко дни и може да се разпространи в други области на Тялото.

Промени в обрива

За разлика от трихофития, плаките на псориазис могат да се променят в цвета и текстурата. В началото те често са червени и след това могат да станат сиви и люспести, или да се напукат и да кървят.

Как се чувства обривът

и обривите на пръстени, така и псориазис са сърбежи, но сърбежът на трихофития е сърбеж често по -интензивно. Псориазисът може да бъде болезнен и може да изтръпва или изгори. Някои хора развиват други симптоми с псориазис, като треска или мускулни болки.

псориазис спрямо други кожни състояния

псориазис може да наподобява някои други състояния на кожата.

Увреждането на кожата може да предизвика пламък на псориазис. Това означава, че обрив, който започва като нещо друго, може да стане псориазис. Например, човек, който има екзема и псориазис, може да открие, че екземата води до плакиране на псориазис.

Някои други условия, които могат да изглеждат като псориазис, включват:

акне

Акнето обикновено причинява добре дефинирани кръгли рани. Неравностите могат да бъдат много малки или доста големи и могат да бъдат болезнени. Лезиите на акне обикновено идват на глава и след това се свиват в продължение на няколко дни. Псориазисът не идва начело. Докато акнето започва под кожата, псориазисът се вижда веднага отгоре на кожата.

екзема

екзема е хронично състояние на кожата, което причинява сухи, люспести петна върху кожата. Пачовете понякога се появяват след промяна във времето или излагане на нещо, което дразни кожата. Екземата може да бъде сърбяща и люспеста, но обикновено не е сива или сребриста като псориазис.

Кожна инфекция

Понякога заразеното нараняване на кожата може да изглежда като псориазис.

Признаците за инфекция включват:

 • Интензивна болка
 • Жълт гной
 • Червените ивици, идващи от нараняването
 • Подуване
 • Треска

топлинният обрив

изпотяване или излагане на високи температури може да доведе до топлинен обрив. Например, човек може да развие топлинен обрив на краката си, след като седна пред космически нагревател.

обривът обикновено не е болезнен и си отива сам след няколко дни. В някои случаи може да се наложи човек да използва кортикостероиден крем, за да ускори заздравяването.

Алергична реакция

Алергичната реакция може да предизвика огнище на кошери. Алергичните реакции обикновено се появяват внезапно, или поради нещо, което влезе в контакт с кожата или хранителен алерген.

алергичните реакции могат да причинят и други симптоми, като затруднено дишане или чувство на болни.

Суха кожа

Въпреки че плаките на псориазис могат да изглеждат много сухи и люспести, сухата кожа не ги причинява. Сухата кожа може да се отвори и кърви и може да се отлепи. За разлика от псориазиса, сухата кожа не променя цвета или формата си.

Кожни мехури

Някои видове псориазис, включително псориазис на гутат, изглеждат като мънички мехури. Блистер поради дразнене на кожата, например от обувка, разтриваща стъпалото, обикновено се развива в продължение на няколко дни, след това се спуска и си отива. Ако мехурите не изчезнат или се разпространяват, това може да бъде псориазис или друго кожно разстройство.

Кога да видите лекар

и псориазис, и триетарието се нуждаят от медицинско лечение. Хората трябва да видят лекар, ако подозират, че имат нито едно състояние.

Хората също трябва да видят своя лекар, ако:

 • обривът се влошава и лечението на псориазис или трихофития не помага.
 • признаци на кожен https://harmoniqhealth.com/ обрив или инфекция се развиват при някой с хронично заболяване или отслабена имунна система.
 • Треска, втрисане или мускулни болки се развиват заедно с кожа обрив.
 • Кожен обрив покрива голяма част от тялото.
 • Има признаци на алергична реакция, като влошаващ се обрив, повръщане, затруднено дишане или да се чувствате болни.
 • обрив, дразнене на кожата или треска се развива след нараняване на кожата.

Лечение на псориазис и трихофития

Лекарите могат да лекуват трихофития с помощта на противогъбични кремове или перорални противогъбични лекарства. С правилното лечение, трихофития обикновено отминава в рамките на 2 до 4 седмици.

Хората с нисък имунитет или инвалидизиращи състояния могат да развият тежки инфекции поради трихофития. За да се предотврати влошаването на инфекцията, те може да се нуждаят от по -агресивно лечение.

псориазисът е хронично състояние. Флаймите идват и отиват с времето. Няма лечение, въпреки че хората могат да управляват симптомите си, използвайки кремове, лекарства или лека терапия. Те също могат да намалят риска от пламъци, като избягват задействания, като стрес или алкохол. Ако някой не може да каже разликата у дома, той трябва да говори с лекар за точна диагноза и ефективен план за лечение.

Бързото лечение може да помогне, дори когато обривът се дължи на хронично състояние, като псориазис. От съществено значение е хората да търсят помощ, тъй като много кожни обриви си приличат и е жизненоважно да получат правилното лечение.

Лекарите могат да предписват противогъбични лекарства за лечение на трихофития. Някои обриви, особено тези, дължащи се на псориазис, може да се нуждаят от няколко вида лечение.

Намирането на правилната комбинация от лечение може да бъде трудно в началото. Квалифициран и състрадателен дерматолог може да помогне на хората да намерят възможности за лечение, които да отговарят на начина им на живот и да подобрят кожата им.

Contents

SHARE THE POST

Share on facebook
Facebook